Het Italiaanse restaurant Pianeta Terra van Fabio Antonini, Laura Martini en Raul Mini zit verscholen in de Beulingstraat in Amsterdam, tussen het Spui, Koningsplein en de Bloemenmarkt in. Ze staan bekend om hun unieke slow food. Dit houdt in dat ze voornamelijk werken met lokale ingrediënten, vaak van gewassen die met uitsterven bedreigd worden. Ondanks dat ze al bijna 23 jaar bestaan ontdekte ik ze pas dit jaar, volledig mijn eigen schuld overigens. Pianeta Terra viel ineens op omdat ze in de top 20 staan op de lijst van 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld van 50 Top Italy. Volledig terecht overigens als je het mij vraagt.

Gastvrijheid

Nog voor ik ook maar iets over het eten vertel wil ik als eerste aanstippen dat ze bij Pianeta Terra gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Althans, dat denk ik. Vanaf het moment dat je het prachtige voormalige koetshuis binnenstapt wordt je volledig in de watten gelegd. Het team van Pianeta Terra doet er alles aan om het de gast naar de zin te maken en danst haast tussen de tafeltjes door terwijl ze iedereen oprechte aandacht geven.

Verschillende menu’s

Door de warme inrichting lijkt het alsof je even in Italië bent, ik vergat helemaal dat ik eigenlijk middenin het centrum van Amsterdam zat. Natuurlijk helpt de gastvrijheid door ook bij. Eenmaal aan tafel krijgen we eerst een heerlijk glas prosecco. Ik bekijk de kaart, je kunt kiezen uit verschillende menu’s of à la carte. De menu’s verklappen nog niets over de inhoud, het enige wat je ziet is een fraaie tekening van een ingrediënt en namen zoals ‘be curious’, ‘be adventurous’ of ‘be all’. Op de kaart vind je gerechten zoals ‘risotto van de dag’, ‘vis van de Goede Vissers’ en ‘parelhoen met porcini en zwarte knoflook‘. Ik hou wel van menukaarten die veel aan de verbeelding overlaten, zonder enige twijfel kiezen we voor een van de menu’s om volledig verrast te worden.