Culinaire hotspots van topniveau
Lokaal en duurzaam koken is helemaal van nu. Maar Pianeta Terra in de Amsterdamse grachtengordel doet dat al sinds de opening in 2000. In de keuken van chef Fabio Antonini wordt louter gewerkt met biologische, vaak vergeten en soms ongewenste, ingrediënten van Nederlandse bodem. Geheel in de geest van de Slow Food Alliance, die zich afzet tegen de industriële productie van voedsel. Alleen de wijn, olie en kaas komen uit Italië. En ook de sfeer, bediening en gastvrijheid hebben onmiskenbaar daar hun roots. Hoewel het restaurant, dat mede gerund wordt door Fabio’s vrouw Laura en zijn jeugdvriend Raul, niet zo’n bekendheid geniet als bijvoorbeeld een Toscanini en Cecconi’s, veroverde het in 2022 de 30e plaats op de lijst van 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld van Prosecco DOC. Bovendien lauwerde Italië Magazine Pianeta Terra tot De beste Italiaan van Nederland 2022. Voorwaar een reden om er eens een tafeltje te reserveren. Verwacht geen spaghetti carbonara en pizza vongole, maar gerechten die gemaakt zijn met respect voor ‘planeet aarde’ (juist, de naam van het restaurant). Denk aan gerookte varkenskinnebak van Buitengewone Varkens, wilde Waddenzee-oesters van Goede Vissers (die andere restaurants vanwege de grootte niet afnemen) en – verrassing! – kraaienborst met jus van het karkas, afkomstig van De Keuken van het Ongewenste Dier, de organisatie die in samenwerking met restaurants wil laten ervaren dat onconventioneel vlees heel smaakvol kan zijn en dat we onze visie op vlees moeten veranderen. Je gaat hoe dan ook een ervaring rijker de deur uit!
Category:
Press